A láb mycosisa - tünetek és kezelés

Mycosis stop(dermatophytosis, Tinea pedis) - a láb bőrének betegsége, amelyet patogén vagy opportunista gombák okoznak. A láb bőrének változásait hámlás jellemzi, amelyet viszketés kísér. Súlyos elváltozások esetén a vörös és ödémás bőr hátterében eróziók, mély repedések jelennek meg a talpon és az interdigitális terekben, amelyek fájdalommal járnak és megnehezítik a járást.

bőrgomba a lábon

A modern gombaellenes szerek megjelenése javította a járványügyi helyzetet, de a lábgomba továbbra is a dermatovenereológia egyik legjelentősebb problémája. Egyes gyógyszerek alkalmazása korlátozott időseknél és krónikus betegségekben szenvedő betegeknél.

A lábgomba elterjedtsége

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ lakosságának mintegy 1/3-a szenved gombás betegségekben, amelyek közül a leggyakoribb a lábgombásodás, az előfordulás évről évre növekszik.

A bőrgyógyászok szerint a felnőtt lakosság 10-20%-a szenved lábmikózisban, férfiaknál 2-szer gyakrabban fordul elő a betegség, mint nőknél, idősebbeknél gyakrabban, mint fiataloknál. 70 év felett minden második betegnél észlelik a láb mycosisát, amely az egyidejű anyagcsere- és érrendszeri változások (diabetes mellitus, visszér stb. ) fokozódásával jár. Gyermekeknél egyre gyakrabban diagnosztizálják a lábgombát.

Jelenleg emberek millióit érinti ez a betegség. Veszélyben vannak számos szakmában dolgozók: bányászok, sportolók és katonai személyzet.

A lábgombásodás okai

A láb mycosisának leggyakoribb okai a dermatomycete gombák: Trichophyton rubrum (90%), Trichophyton mentagrophytes, ritkábban Epidermophyton. Néha a lábgombát a Candida nemzetséghez tartozó gombák okozhatják.

A lábgombásodás kockázati tényezői:

 • Exogén (külső): lábbőr mikrotraumái (tyúkszem, tyúkszem), repedések, túlzott izzadás, szűk cipő viselése, mesterséges anyagból készült cipők, a személyi higiéniai szabályok be nem tartása, szabálytalan lábmosás és nem megfelelő törülközővel való szárítás .
 • Endogén (belső): varikózus vénák és vegetovaszkuláris dystonia, amelyek a láb bőrének elégtelen vérellátásához vezetnek; hipovitaminózis; glükokortikoszteroidok, citosztatikus, antibakteriális és ösztrogén-progesztin gyógyszerek szedése, amelyek csökkentik a szervezet általános immunitását.

A lábak mycosisos fertőzése közvetlenül beteg embertől fordulhat elő, és háztartási érintkezés útján is átadható (medencében, fürdőben, edzőteremben, cipőn, törölközőn, szőnyegen stb. ).

Ha hasonló tüneteket tapasztal, forduljon orvosához. Ne öngyógyuljon - veszélyes az egészségére!

A lábgombásodás tünetei

A láb mycosisának fő tünetei:

 • viszkető;
 • kis repedések;
 • bőrpír (vörösség);
 • hámlás;
 • buborékok;
 • a bőr keratinizációja;
 • kellemetlen és szúrós szag;
 • égő érzés és fájdalom.

A láb mycosisának első jelei viszketés és égő érzés formájában nyilvánulnak meg a láb interdigitális redőiben, a bőr elkezd leválni, megreped, kipirosodik, duzzanat és gyulladás jelei vannak. Szövődmények alakulhatnak ki pelenkakiütés és bőr ekcéma formájában.

A láb mycosis fajtái:

 • törölve - mérsékelt viszketéssel és bőrpírral nyilvánul meg;
 • akut - súlyos viszketés és bőrelváltozások kíséretében repedések formájában; (onychomycosis) - a körömlemezek károsodásában nyilvánul meg, amelyek megvastagodnak és megváltoztatják a színüket;
 • oprelovidny - síró területek képződnek;
 • laphám - lamellás pikkelyek jelennek meg;
 • hiperkeratotikus - kiütések kíséretében papulák és plakkok formájában a láb ívein;
 • diszhidrotikus - ödéma, síró területek és hólyagok kialakulásával jár.

Láb mycosis patogenezise

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, a teljes testtömeg 15%-át teszi ki. Számos funkciót lát el, elsősorban védi a szervezetet a fizikai, kémiai és biológiai jellegű külső tényezők hatásaitól, a vízveszteségtől, valamint részt vesz a hőszabályozásban is. A bőr három rétegből áll: epidermiszből, dermiszből és bőr alatti zsírból.

láb mycosis patogenezise

Az epidermisz (a bőr külső rétege) a fő gátja a gombáknak a bőrbe való behatolásában. Ez egy rétegzett laphám, keratinizált hám, amely viszont öt rétegből áll, és gát funkciót lát el. A keratinociták az epidermisz fő sejtjei. Tartalmazzák a keratin fehérjét, amely létrehozza a bőr külső rétegét, és rugalmasságot és erőt ad neki. Az epidermisz keratinizált sejtjei folyamatosan hámlasztanak.

epidermális szerkezet

A dermatomycetes keratináznak nevezett enzimeket termel, amelyek lebontják a keratint. Ennek köszönhetően a gombák behatolnak a bőr felszíni rétegeibe, ahol a jövőben is léteznek. A dermatomycetes sejtfala manánt tartalmaz, olyan anyagokat, amelyek elnyomhatják a helyi sejtes immunitást. A T. rubrum gomba a manán hatására gátolja a keratinociták szaporodását, ennek következtében lelassul a kérges pikkelyek bőrfelszínről történő hámlása és krónikus fertőzés alakul ki.

A láb mycosisának osztályozása és fejlődési szakaszai

A Betegségek Nemzetközi Osztályozása 10. revíziója (ICD-10) szerinti kód: B35. 3.

Osztályozás a kórokozótól függően:

 • Keratomycosis (pityriasis versicolor).
 • Dermatophytosis (mikrosporia, felületes trichophytosis, a láb mycosisa, a sima bőr mycosisa, az inguinalis redők mycosisa, onychomycosis).
 • Candidiasis (a bőr, köröm kandidózisa).
 • Mély mycosisok (blastomikózis, sporotrichosis, kromomikózis).

Osztályozás az ICD-10 szerint

 • B35. 1 A körmök mikózisa.
 • B35. 2 - A kezek mycosisa.
 • B35. 3 - A láb mikózisa.
 • B37. 2 - A bőr és a köröm candidiasisa.

Lokalizációs besorolás:

 • A bőr mikózisa.
 • A ráncok mikózisa.
 • A kezek mycosisa.
 • A láb mycosisa (laphám, hyperkeratoticus, intertriginous, dyshidroticus forma).
 • Onychomycosis (distalis, felületes, proximális).

Klinikai besorolás:

 • A kitörölt forma a láb III-IV interdigitális redőiben jelentkező hámlásban nyilvánul meg. Enyhe hámlás is előfordulhat a talpon és a láb oldalsó felületein.
 • Az intertriginális forma a láb interdigitális redőiben hiperémiában nyilvánul meg, és lehetséges az eróziók és repedések kialakulását okozó buborékok megjelenése is. Szubjektíven kifejezett viszketés és égő érzés.
 • A diszhidrotikus formával csoportosított buborékok jelennek meg az ívek bőrén és a láb oldalsó felületén. Gyakrabban fordulnak elő egészséges bőrön, majd megnövekednek, összeolvadnak és nagyobb, többkamrás hólyagokat képeznek. Amikor a buborékok kinyílnak, eróziók keletkeznek.
 • A laphám-hiperkeratotikus formát a láb laterális és talpi felszínének szarurétegének lokális vagy kiterjedt megvastagodása jellemzi. A bőr érintett területeit kis korpaszerű pikkelyek borítják. A hámlás különösen a bőrredőkben észrevehető. A repedések fájdalmat okoznak járás közben.

A klinikai osztályozás gyakorlati szempontból nagyon kényelmes a további kezelési taktika meghatározásához és a beteg monitorozásához.

A betegség klinikai képe alapján meg lehet ítélni a betegség kórokozóját. Például a diszhidrotikus forma gyakran előfordul a Trichophyton mentagrophytes var. interdigitale, a laphám-hyperkeratoticus forma gyakrabban társul a T. rubrumhoz, a krónikus lefolyás és a kiterjedt folyamat a Candida spp. opportunista gombákra jellemző. és Aspergillus.

A láb mycosisának szövődményei

 • Allergia gombára.A gombák hatására polivalens szenzibilizáció alakul ki, vagyis a szervezet érzékenyebbé válik a gomba számunkra idegen, erős allergének salakanyagaira. A szervezet élesebben reagál, ami különféle bőrkiütésekben és reakciókban, allergiás jellegű krónikus betegségekben, például bőrekcémában nyilvánul meg. Lehetséges olyan patológiák kialakulása vagy lefolyásának súlyosbodása, mint a bronchiális asztma, allergiás dermatitis, seborrheás dermatitis és pikkelysömör. Ezenkívül egy személynél gyakrabban alakulhatnak ki foglalkozási allergiás szövődmények és gyógyszer intolerancia.
 • pyoderma- gennyes bőrbetegségek (cellulitisz, lymphangitis, phlegmon és a láb csontjainak osteomyelitise), amelyek mély, hosszan tartó, nem gyógyuló bőrsebekhez vezethetnek. A pyodermát az okozza, hogy a baktériumok könnyen behatolnak a bőr erózióin és repedésein (a "fertőzés kapuján"). Ugyanakkor a hőmérséklet emelkedik, gyengeség, rossz közérzet jelentkezik, ami azonnali műtéti korrekciót igényel.
 • A vírusos szövődmények növekedéseszemölcsök formájában a hyperkeratosis és repedések jelenléte miatt. Ennek oka a bőr védőfunkciójának megsértése, aminek következtében a bőr érzékenyebbé válik bármilyen fertőzésre, beleértve a vírusos fertőzést is.
 • Az immunitás általános csökkenésevalamint az alsó végtagok mikrokeringésének károsodása olyan egyidejű szomatikus betegségben szenvedő betegeknél, mint a diabetes mellitus és a varikózus vénák.
 • A betegség terjedése a körmökre és a kéz bőrére.Körömgomba esetén deformálódásuk következik be, benőtt köröm, panaritium (az ujjak szöveteinek gennyes gyulladása), paronychia (a körömgörgő gyulladása) és a körömlemezek teljes leválása fordulhat elő.
 • Az életminőség romlása.A láb mycosisának akut formái fájdalmasak, megnehezítik a cipő viselését, és a lymphadenitis kialakulásával rossz általános egészségi állapot és láz kíséri.

A láb mycosisának diagnosztizálása

A láb mycosisának diagnózisa a páciens panaszain, anamnézisén, klinikai képén és laboratóriumi eredményein alapul. A láb mikózisai azon betegségek közé tartoznak, amelyek szükségszerűen laboratóriumi vizsgálatot igényelnek a klinikai diagnózis megerősítéséhez.

A láb mycosis diagnózisának megerősítésének fő módszere a mikroszkópos vizsgálat és a tenyésztés. Anyaga bőrpikkely, amelyet szikével vagy üveggel kaparnak le a bőrön lévő elváltozásról, ritkábban ragasztópróbát alkalmaznak.

Laboratóriumi diagnosztikamikózisok esetén az anyag mikroszkópos és kultúrvizsgálatát gombák kimutatására. A mikroszkópos vizsgálat egy expressz módszer a kórokozó diagnosztizálására, amely lehetővé teszi a gombák szerkezetének néhány órán belüli feltárását. Mikroszkópos vizsgálattal a gomba elemeit micéliumszálak és spórák formájában lehet kimutatni. A módszer hátránya, hogy álpozitív és álnegatív eredményeket is lehet kapni, ami sok tényezőtől függ: az anyag felvételének technikája, a tárolás és szállítás jellemzői stb.

A kulturális módszer a legpontosabb diagnosztikai módszer, amely lehetővé teszi a gomba típusának azonosítását a patogenetikai terápia kinevezéséhez. Az elemzés előkészítéséhez a betegnek nem ajánlott 1 hónapig önállóan használni semmilyen gombaellenes szert.

A szisztémás gombaellenes terápia felírásakor biokémiai vérvizsgálat elvégzése javasolt a bilirubin, AST és ALT szintjének meghatározására a máj és az epeutak működésének szabályozása, valamint az esetleges szövődmények megelőzése miatt.

A láb mycosisának differenciáldiagnózisa:

 • A pikkelysmr formt klnbztetik a pikkelysmr, ekcma, keratoderma.
 • Az interdigitális formát megkülönböztetik az impetigotól, a pelenkakiütéstől és a candidiasistól.
 • A diszhidrotikus forma különbözik a tenyér-plantari pustulosistól.

A láb mycosisának kezelése

A kezelést bőrgyógyász felügyelete mellett kell végezni.

A láb gombásodása elleni küzdelemben az elsődleges feladat annak időben történő felismerése, felismerése és kezelése a körömgomba kialakulása előtt, ami hosszabb és összetettebb terápiát igényel (szisztémás antimikotikus terápia). Ugyanakkor fontos, hogy hatékony gyógyszerek legyenek, amelyek megfelelnek a lábmikózisok modern klinikai jellemzőinek.

A betegség kezelésének megkezdése előtt a bőrgyógyász választ a lehetséges kezelési lehetőségek közül. A legtöbb esetben helyi készítményeket írnak fel. A kezelés alapja a szerteágazó hatású antimikotikus szerek alkalmazása. A fő tünetek megszüntetésére vérkeringést serkentő szereket és gyógyszereket is használnak:

 • Gombaellenes szerek külső terápiához: krémek, kenőcsök, gélek stb. Külsőleg napi 1-2 alkalommal 4 héten keresztül alkalmazzák.
 • Jelentős lábhiperkeratózis esetén előzetesen hámlasztó terápiát végeznek: naponta 1 alkalommal 3-4 napon keresztül, amely keratolitikus hatású, azaz eltávolítja a durva réteget, ezáltal előkészíti a bőrt és javítja a gombaellenes szerek behatolását a bőrbe. irha.
 • Buborékok jelenlétében fukortsint használnak, az oldatot külsőleg naponta 1-2 alkalommal 2-3 napig alkalmazzák. Ezután írjon fel kombinált készítményeket naponta 2 alkalommal külsőleg 7-10 napig.
 • Súlyos viszketés esetén antihisztaminokat írnak fel: 0, 001 g naponta kétszer, szájon át 10-15 napig.
 • Cipőfertőtlenítés havonta 1 alkalommal a teljes gyógyulásig, használhatunk sprayt, melynek hatóanyaga undecilénamidopropiltrimónium-metoszulfát.
 • Ha a körömlemezek érintettek, szisztémás gombaellenes terápia kötelező a következő anyagok valamelyikével: terbinafin, ketokonazol, itrakonazol, flukonazol szájon át 3-4 hónapig. Ez a terápia bőrgyógyász megfigyelést igényel, mivel az önkezelés a belső szervek, elsősorban a máj, az epeutak, a gyomor szövődményeihez, valamint a terápia eredménytelenségéhez, a kezeléssel szembeni rezisztencia kialakulásához vezethet.

Lábgombásodást kell kezelni, mert ha a gomba megtelepedett a bőrben, akkor kezelés nélkül nem megy sehova, ami azt jelenti, hogy a gomba salakanyagai mindig bejutnak a környező szövetekbe és a vérbe, ami a szervezet szenzibilizálódását okozza. valamint az allergiás jellegű krónikus betegségek kialakulása.

A gomba jelenléte az immunitás csökkenését jelzi, és a mycosis által károsított bőr gyakorlatilag nem lát el védő funkciót. Így minden feltétel megteremtődik az egyidejű bakteriális fertőzés megtapadásához.

A lábgombásodásban szenvedő beteg aktív fertőzésforrás más emberek és különösen a családtagok számára, így a kezelés ebben az esetben hatékony eszköz a gombás fertőzés megelőzésére az egészséges rokonok és a környező emberek körében.

A lábbőr gombás fertőzésének kialakulásának kedvező környezete a párás környezet, ezért törekedni kell arra, hogy a láb bőre mindig száraz legyen. Ehhez minden este meg kell mosni a lábát szappannal, és szárítani kell a bőrt eldobható papírtörlővel, különös figyelmet fordítva az ujjak közötti térre.

Előrejelzés. Megelőzés

A bőrmikózisok prognózisa nagymértékben függ a betegség azon szakaszától, amelyben a kezelést elkezdték. Ezért, ha észreveszi a bőr változásait, nem szabad elhalasztani az orvos látogatását. A láb mycosisának időben történő és megfelelő kezelésévelelőrejelzéskedvező: a gombás fertőzés teljes gyógyulása megvan, a beteg felépül.

Ha nem kezelik, a gomba olyan szövődményekhez vezethet, amelyek nemcsak a körmök alakját deformálják, hanem a test egészének állapotát is befolyásolják.

A nyilvános megelőzés magában foglalja a nyilvános helyek feldolgozását: fürdők, szaunák, medencék, zuhanyzók. A padlót, a készletet, valamint a háztartási tárgyakat fertőtleníteni kell. A nyilvános fürdőket, szaunákat stb. látogató személyeknek és személyeknek rendszeres megelőző vizsgálaton kell részt venniük.