Hogyan lehet gyógyítani a lábgombát

A lábgomba kezelése szakember felügyelete mellett történik

A lábakon lévő gomba kezelése szükséges intézkedés a szövődmények kialakulásának megelőzésére. A terápiás taktika megválasztása a kóros folyamat lefolyásától függ. Fontos a megfelelő gyógymód kiválasztása, amely nemcsak a tüneteket enyhíti, hanem magát a kórokozót is megszünteti. A fő módszerek közé tartozik a szisztémás és hardveres terápia, a helyi gyógyszerek alkalmazása és a műtét.


Kezelési módszerek

A gomba kezelésének megkezdése előtt fontos kideríteni, hogy a betegség négy stádiuma közül melyikben van, és ennek függvényében választják ki a megfelelő terápiát. A terápiához olyan gyógymódot választanak ki, amely segít a kellemetlen tünetek enyhítésében és a patogén fertőzés megszüntetésében.

A lábakon lévő gombák kezelését helyi antimikotikus kenőcsök, krémek, lakkok segítségével végezzük; Orális antimikotikumokat és vitaminokat írnak fel, bakteriális fertőzés esetén antibiotikumokat írnak fel; előrehaladott esetekben az érintett körmök műtéti eltávolítása történik.

A lábgomba kezelése nem igényel kórházi kezelést, és mindig otthon történik. Általános szabály, hogy az ilyen fertőzések pulzusterápiát igényelnek - vagyis nagy dózisú gyógyszereket kell rövid időn belül bevenni a kezelés hatásának elérése és fokozása, valamint a mellékhatások csökkentése érdekében.

A komplex terápia eredményeként történő kezelés után a gomba újbóli fertőzésének megelőzése érdekében a dolgokat speciális fertőtlenítő oldatokkal kell kezelni.

És a jövőben viseljen természetes anyagokból készült cipőket és ruhákat, akadályozza meg a lábak izzadását, és rendszeresen végezzen higiéniai eljárásokat.

Az ilyen tanfolyamok között általában hosszú szünetekre van szükség.

A gombás fertőzések kezelésének minden módszere több kategóriába sorolható:

 • szisztémás kezelés,
 • drog terápia,
 • kombinált kezelés,
 • helyi gyógymódok
 • hardveres terápia,
 • műtéti beavatkozás.

A szisztémás terápia során a páciens tabletta, kapszula vagy szuszpenzió formájában veszi be a szükséges gyógyszeres gyógyszereket, de ezeknek számos mellékhatása van.

A gomba helyi gyógyszerekkel történő kezelése sokkal kevesebb mellékhatással jár, mint a fent leírt módszer, de csak akkor alkalmazzák, ha a körömlemezek legfeljebb egyharmadát, vagy legfeljebb két lábujjat érinti a fertőzés.

A külső termékek közé tartoznak a lakkok, krémek, kenőcsök és oldatok. Ezeket a láb érintett területétől függően választják ki. Így a száraz bőrű területekre zsíros krémeket használnak, a talpat általában kenőccsel kezelik, a lábujjak közé pedig szuszpenziót, a körömgombát pedig speciális lakkal kezelik.

A gyógylakk csak a körömlemezre hat, és ahogy mélyebbre hatol, a gyógyszer koncentrációja csökken. Sok ilyen lakk létezik. A krémeket és kenőcsöket a bőr érintett területeinek kezelésére használják, elősegítve annak hidratálását és lágyítását.

A komplex kezelés során mind a külső szereket, mind a farmakológiai gyógyszereket egyidejűleg alkalmazzák.

Hardveres terápiát akkor alkalmazunk, ha a kívánt terápiás hatást más módon nem sikerült elérni, ilyenkor lézerterápiát vagy mechanikus módszert alkalmaznak - mindkét eljárást kórházi körülmények között végzik.

Az onychomycosis kezelésére gyakran alkalmaznak radikális módszert - a köröm eltávolítását, így a körömlemezzel együtt a gombák nagy részét is eltávolítják, ezek az intézkedések javítják a gombaellenes kenőcsök behatolását, ezáltal növelik azok hatékonyságát.

A körömlemez két módszerrel távolítható el:

 1. Sebészeti, kórházi környezetben.
 2. Használvaonycholyticusazt jelenti - egy tapasz vagy kenőcs, amely elpusztítja a beteg köröm.

A gomba célzott kezelésén és a kombinált tüneti terápián kívül további intézkedéseket is alkalmaznak, köztük:

 • Recepcióvitaminokés immunstimulánsok az immunitás fokozására.
 • Antibakteriálisterápia, ha bakteriális fertőzés van jelen.
 • Kezelésösszefüggőbetegségek.

A kezelés hatékonyságának növelése érdekében minden orvosi ajánlást be kell tartani: szedjen gyógyszereket, étkezzen helyesen és végezzen napi higiénikus lábápolási eljárásokat.

Ha a terápiát helyesen hajtották végre és hatékonynak bizonyult, akkor a gomba által érintett szövetet teljesen egészséges szövetekre cserélik, azonban a jó eredmény teljes körű biztosítása érdekében az összes tünet eltűnése után két héttel vizsgálatot kell végezni. A gomba újbóli fertőzésének elkerülése érdekében be kell tartania a személyes higiéniai szabályokat és megfelelő megelőzést kell végeznie.