Lábköröm gomba

ápolt körmök pedikűrrel

Ha szandálok és szandálok jelentek meg a bejárati ajtóban, akkor a nyár úton van. De vannak, akik csak álmodozhatnak ilyen cipőről, és mindezt a körömgomba miatt.

A körömgomba szakaszai

A gomba egyáltalán nem ártalmatlan betegség. Nemcsak a lábak megjelenését rontja el, hanem aláássa az ember egészségét, kimeríti az immunrendszerét. A körömgombának általában két stádiuma van.

Kezdetben könnyű kihagyni. A problémák első jelei általában a következők:

 • kis fehér pöttyök a körmökön;
 • a köröm alakjának megváltozása;
 • fehér csíkok megjelenése;
 • a köröm törékenysége;
 • felülete megváltozik, kemény és bordázott lehet.

Az érintett köröm körüli bőr gyakran vörös és pelyhes.

Előrehaladott stádiumban a körömlemez színe megváltozik, durvábbá és vastagabbá válik, a köröm morzsolódni kezd. Fokozatosan a gomba átterjedhet a szomszédos körmökre.

– A statisztikák szerint a lakosság 15%-a szenved gombás betegségben, illetve annak hordozója. Leggyakrabban a körömgombásodás ott fordul elő, ahol az ember mosakodik, de nem zárható ki a fertőzés a háztartási eszközökön keresztül: papucs, zokni, cipő.Alexey Khairetdinov bőrgyógyász. - Az olyan betegségek, mint a cukorbetegség, a lábak érrendszeri betegségei, a körömlemez sérülései, az immunhiányos állapotok, a HIV súlyosbítják a gombás betegség lefolyását.

A fiatalok ritkán szenvednek körömgombától, mivel szervezetükben gyorsak az anyagcsere folyamatok, az idősebbek viszont veszélyben vannak.

Körömgomba kezelés

A körömgombát bőrgyógyász kezeli. A betegség kezdeti stádiumában elegendő lehet a külső kezelés, de ha kimarad a pillanat, és a körömlemez medrében kihajtottak a gombák, komolyabb terápiára lesz szükség. Ebben az esetben a körömgomba kezelésének folyamata 3-6 hónapig tart, és speciális szerek - antimikotikumok - alkalmazása kíséri.

Hogy melyik gyógyszert írják fel, azt a bőrgyógyász határozza meg a vizsgálatok alapján. A körömproblémákat különböző típusú gombák okozhatják, és a kezelési megközelítések a gomba kórokozójától függően változnak. Meghatározása kultúrmódszerrel, vagy vetés.

köröm gomba

Hatékony gyógyszerek és kenőcsök

A reklámok meggyőznek bennünket arról, hogy a körömgombát lakkok és kenőcsök segítségével is meg lehet gyógyítani, de az orvosok nem garantálják a sikert az ilyen önkezelésből. Egyrészt a kezdeti szakaszban segíthetnek, másrészt feltéve, hogy pontosan azzal a kenőcskel találkozik, amely hatékony a kórokozója ellen.

A külső gombaellenes szerek közé tartoznak az aktív összetevőket tartalmazó gyógyszerek:

 • klotrimazol;
 • hidroklorid;
 • mikonazol;
 • ciklopirox.

Az előrehaladott stádiumban lévő körömgomba kezelésére szisztémás gyógyszerekre lesz szükség.

- A gomba elleni krémek és kenőcsök használata előtt higiénikus lemosást tanácsolok. Lábfürdő készítése szódaoldattal: 1 evőkanál 3 csésze vízben. A hőmérsékletnek kényelmesnek kell lennie, de nem haladhatja meg a 36 ° C-ot. Meg kell gőzölni a lábakat - 25-30 percig. Ezután óvatosan törölje le és szárítsa meg a bőrt és a körmöket. A krém felvitele előtt készíts egy „keretet" az érintett köröm köré tekercstapasszal. Ez azért szükséges, hogy a termék pontosan a körömlemez durvább rétegére kerüljön, és ne az érzékeny bőrre, amelyen irritáció jelenik meg - magyarázzabőrgyógyász, a legmagasabb kategóriájú orvos Alexey Khairetdinov.

Népi jogorvoslatok

- Az én praxisomban a körömgomba kezelése propolisz használatával meglehetősen sikeres volt. A páciensnek szisztémás gombaellenes szert és 15% -os alkoholos propolisz tinktúrát írtak fel külső használatra. Jótékony hatással van az immunrendszerre és az antimiotikumok hatására. Három hónapos kezelés után a bőr teljesen helyreállt – mondjaAlexey Khairetdinov bőrgyógyász.

De szükség van egy előzetes beszélgetésre egy orvossal, mivel ugyanaz a gyógyszer segíthet valakinek, és bőrgyulladást okozhat egy másikban.

Mi a teendő, ha a gomba nem múlik el?

Előfordul, hogy a gomba több hónapos kezelése nem ad semmilyen hatást: a betegség megmarad, és az egészséges körmök túl lassan nőnek. Ezután a szakértők mindenekelőtt azt javasolják, hogy cseréljék le a gyógyszereket egy másik csoport antimikotikumokra, és olyan gyógyszereket írnak fel, amelyek serkentik a körömlemez növekedését.

Ha sem külső, sem szisztémás terápia, sem gyógyszerváltás nem segít, az komoly ok a kórházi kezelésre.

Ritka esetekben, amikor bakteriális fertőzést észlelnek, a körömlemez eltávolítására irányuló műtét szükséges.

körömgomba megelőzése

A körömgomba megelőzése otthon

A körömgomba megelőzése elsősorban a személyes higiénián múlik. Ha a lábakat sokáig nem mossuk, hagyjuk izzadni, jelentősen megnő a gomba kialakulásának kockázata. Leggyakrabban ezt a betegséget nyilvános fürdőkben veszik fel: fürdőkben, szaunákban, zuhanyzós fitneszközpontokban. A szakértők azt tanácsolják, hogy az ilyen helyeken tegyük fel a biztonságot és vegyünk fel papucsot, és kenjük be a Barrier krémet.

A gombák bőrbe jutását elősegítik a horzsolások, repedések a lábon, valamint a lábak nem kellően alapos kiszáradása a vizes eljárások után, ezért gondosan ellenőrizni kell a lábak állapotát.

Ha már tapasztalt körömgombát, és legyőzte azt, fennáll a kiújulás veszélye. Néhány további szabály segít csökkenteni:

 • két-három hetente törölje át a bőrt gombaellenes szereket, szalicil-alkoholt vagy ecettel vagy citromlével savanyított vízzel.
 • fertőtlenítse a ruhákat, ágyneműt, főzhető vagy vasalható forró vasalóval;
 • kevésbé valószínű, hogy szintetikus ruhát visel;
 • gyakrabban cserélje ki a személyes higiéniai cikkeket, például törlőkendőket és szivacsokat.

Népszerű kérdések és válaszok

Mik a körömgomba első jelei?

A köröm körüli bőr hirtelen vörösödni kezd, viszketni kezd és lehámlik. A köröm platina zavarossá válik, hámlik. A körömön szürkéssárga színű foltok jelenhetnek meg. A tünetek egyszerre jelentkezhetnek, vagy éppen ellenkezőleg, fokozatosan, ahogy a gombás fertőzés kialakul.

Mi a veszélye a futó körömgombának?

Először is, a körömlemez fertőzése az immunitás egészét sebezhetővé teszi. Másodszor, a gomba elleni küzdelem késedelmes intézkedései bonyolítják és meghosszabbítják a gyógyulási folyamatot. Minél hamarabb kezdődik a kezelés, annál könnyebb és hatékonyabb lesz. Harmadszor, a gomba elkezdhet átterjedni a szomszédos körmökre. Negyedszer, előrehaladott körömgomba esetén a körömlemezt teljesen el kell távolítani.

Melyik orvos kezeli a körömgombát?

Bőrgyógyász-mikológushoz kell fordulnia, ha gombás tüneteket észlel, különösen nyilvános uszoda vagy fürdő látogatása után. Ez az orvos kezeli a lábak és a körmök bőrének gombás fertőzéseit.