Hogyan lehet hatékonyan és olcsón gyógyítani a körömgombát

egészséges körmök gombás kezelés után

A statisztikák szerint minden ötödik ember szenved gombás betegségekben. Az orvostudomány számos módszert ismer a körömgomba gyógyítására. Most megtudhatja a leghatékonyabb népi és gyógyszerészeti gyógymódokat.

A betegség diagnózisa

körömgomba fotó 1

Ha nincs szüksége diagnózisra, lépjen közvetlenül a "Kezelés" részre. A gomba időben történő diagnosztizálása lehetővé teszi a lehető leggyorsabb helyreállítást. Eleinte csak egy nagyon figyelmes személy tudja észrevenni a betegséget. Hagyományosan a betegség kialakulásának folyamata három részre osztható.

Az első szakaszban finom csíkok jelennek meg a körömön, gyakrabban olyan foltok, amelyek színe kissé eltér a körömlemeztől. Ezt leszámítva jól néz ki.

A betegség második szakaszában a folt mérete fokozatosan növekszik, a folyamat szinte észrevétlenül halad. A szín természetesről szürkésfehérre, sárgára változik. A színváltozás mellett a körömlemez megvastagodása és alsó részének lazasága is megfigyelhető.

körömgomba fotó 2

A harmadik szakaszban a gomba a köröm teljes területét érinti, sárgává, szürkévé, barnává, feketévé válik (a szín a kórokozótól és a betegség természetétől függ), és teljesen laza, szétesik. Ez az állapot azt jelzi, hogy a gomba átterjedt az egész körömágyra és a körömlemezre. Ez az állapot nemcsak azért veszélyes, mert nehezen kezelhető, hanem azzal is fenyeget, hogy a betegséget az ujjakra és a lábakra is átterjed.

Az időben történő diagnózis lehetővé teszi a betegség lehető leggyorsabb gyógyulását.

Van egy jó módszer a diagnózisra. Ehhez mangánra és vízre lesz szüksége. Vegyünk egy kis kálium-permanganátot, oldjuk fel vízben, és tartsuk a lábunkat ebben az oldatban néhány percig. Ha a köröm teljesen megbarnult, akkor nincs gomba. Ha a köröm egyes részei nem foltosak, akkor körömgomba érinti őket.

Kezelés

Ma már nem ritkák az e betegség elleni készítmények külső használatra és szájon át történő alkalmazásra egyaránt. A körömgomba ellen még több recept található a hagyományos orvoslás arzenáljában. De menjünk sorban.

Orvosi

Tegyük fel, hogy felfedezett egy gombát a fejlődésének első szakaszában. Ebben az esetben hihetetlenül szerencsés vagy. Az első szakaszban könnyű gyógyítani.

Hogyan kell gyógyítani a fejlődés első szakaszában

Ehhez elmegyünk a gyógyszertárba, és vásárolunk egy naftifin alapú gyógyszert. Hangsúlyozzuk, hogy nem kenőcs (lábgomba ellen jó), mégpedig egy adagolófejes üvegpalackos oldat (ez egy jól bevált gombaölő szer), majd a használati utasítás szerint használjuk. : az érintett körömre csepegtetjük, lábmosás és lábszárítás után, naponta kétszer, reggel és este.

Egy palack két hónapra elegendő. Ez idő alatt a létezésének kezdeti szakaszában észlelt körömgomba teljesen meggyógyul. Lehet, hogy meg sem kell várnia, hogy új köröm nőjön. De ez csak akkor van így, ha a kezelés megkezdésekor a köröm a gombafolt megjelenésének helyén nem lesz érintett teljes vastagságában.

Hatalmas plusz, hogy gyorsan felszívódik a körömbe, és nem okoz kellemetlenséget a körömgomba kezelésében, ellentétben sok népi recepttel. A cikk végén beszélünk róluk.

Hogyan kell kezelni a betegség második szakaszában

Ebben a szakaszban a körömgomba kezelése önmagában és tabletták szedése nélkül is lehetséges, de már nehezebb.

A gyógyszert bevesszük, naponta kétszer alkalmazzuk a tisztára mosott és szárított körmökre. A betegségnek ebben a szakaszában a köröm alól, vagy annak felszínéről lehet tisztítani a gomba által érintett köröm laza részeit.

Hogyan kell kezelni a harmadik szakaszban

Jobb, ha szakemberekkel beszélünk arról, hogyan lehet gyógyítani a körömgombát a harmadik szakaszban, amikor a gomba nemcsak a köröm látható részét, hanem a gyökerét is érinti. Önállóan is sok hibát követhet el. A mikológus elviszi a köröm egy részét elemzésre, és a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján kezelést ír elő, mind külső, mind orális gyógyszeres kezeléssel.

Az előrehaladott stádiumban lévő gyógyszeres kezelést csak orvos felügyelete mellett szabad elvégezni.

Népi kezelési módszerek

Most beszéljünk arról, hogyan kell kezelni a körömgombát, ha nem használ drága gyógyszereket és orvosokat. A hagyományos orvoslás arzenáljában a körömgomba kezelésére még a hivatalosnál is több módszer található. A választás szédítő.

Fokhagyma

Gomba kezelése fokhagymával. Elvileg a fokhagyma biztosan segít, de egy „DE" társul hozzá.

Recept: aprítsunk fel egy gerezd fokhagymát a lehető legfinomabbra. Ideális esetben egyfajta fokhagymás zabkását kell beszereznie. Felvisszük a gombásodás által érintett körömre, az ujjra kötést teszünk, és nejlonzacskóval vagy ujjbeggyel rákötjük. Elmegyünk éjszakára. Ezt az eljárást hetente legalább háromszor végezzük, amíg a köröm teljesen meg nem gyógyul.

Tehát a „DE" az, hogy minden reggel alaposan meg kell mosni az ujját a fokhagymától, és még mindig megmarad a fokhagyma finom illata. És egy idő után (végül is a gombát legfeljebb egy évig kezelik) fennáll annak a veszélye, hogy telítődik a fokhagyma illatával, és ez elriaszthatja az embereket magától. Persze vicc, de van benne igazság.

Jód

A jód segítségével ez általában elemi. A tiszta és száraz körömre reggel és este vattacsomóval vigyen fel 5%-os jódoldatot. A megelőzés érdekében két-három naponta egyszer kezelje jóddal a szomszédos ujjak körmeit.

A kezelés alatt, körülbelül a második héttől enyhe fájdalom érezhető. Nem fog neked kellemetlenséget okozni, mert így tudni fogod, hogy a köröm rendbe jön.

Vérfű

És egy másik biztos gyógymód, amely segít a körömgomba gyógyításában, a celandin.

Leve fehér vagy sárgás színű (vidéktől függően) kiváló gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik. A bőrre kenve enyhe égő érzést fog érezni. Elöljáróban elmondhatom, hogy nem csak a köröm- és bőrgombát kezelik, hanem például a szemölcsöket is.

Júniusban vagy júliusban, a környék éghajlatától függően, kimegyünk a kertbe vagy a legközelebbi erdőültetvénybe, szakadékba vagy folyóba, és megkeressük az ilyen típusú növényeket:

lábköröm gombából származó celandin

Szükségünk van a levelekre és a belőle származó szárra. Ha eltöröd a szárát, látni fogod, hogyan kezd kijönni belőle az a lé, amiről fentebb beszéltem. Ezt a gyümölcslevet naponta kétszer alkalmazzák a gomba által érintett körömre, majd semmit sem kell lemosni.

Az eljárást addig ismételjük, amíg a beteg köröm teljesen egészséges körmöt nem vált.

Ennek a módszernek az a hátránya, hogy a frissen facsart celandinlé csak pár hónapig használható ingyen. Ezután a gyógyszertárban celandinolajat kell vásárolni, ami szintén jó szernek számít a gombák ellen.

Hogyan működik ez a körömgomba kezelés? Őszintén szólva, én magam nem tapasztaltam, de ezt a módszert nagyanyáink, dédanyáink ismerték és széles körben ismerték.

De természetesen jobb, ha nem kezdi el a betegséget, és a gomba első gyanúja esetén megelőző eljárásokat hajt végre.

Megelőzés

A megelőzés mindig jobb, mint a gyógyítás. Az elmúlt évtizedben megnőtt a köröm- és lábgomba előfordulása. Ennek oka lehet egyrészt a nagy terhelés, másrészt olyan ügyek, amelyek elvonják a figyelmet a saját egészségünkről, vagy a lábhigiéniai szabályok egyszerű figyelmen kívül hagyása. És a szabályok nagyon egyszerűek:

  1. Csak a saját cipőjét viselje. Semmi esetre se cseréljen cipőt barátaival és barátnőivel, bármennyire magabiztos a lábuk egészségében. Nyilvános helyeken, például fürdőben, medencében vagy szaunában feltétlenül viseljen papucsot, de csak a sajátjában. Nagyon sok ember jár át ilyen helyeken, és senki sem tudja garantálni, hogy mind egészségesek.
  2. Cserélje ki a zoknit minden nap. Valójában nem olyan nehéz, mint egyesek gondolják.
  3. Időnként meg kell mosni a cipőket belülről mosószappannal és egy régi fogkefével.
  4. Ne spóroljon a cipőjén. A természetes, légáteresztő anyagokból készült cipő a láb egészségének kulcsa. Ha ilyen cipőt visel a lábán, akkor jelentősen csökken a köröm vagy a láb gombásodásának kockázata. Meleg vagy meleg időben viseljen nyitott cipőt, például szandált vagy papucsot. A lábaknak lélegezni kell.
  5. A lábfürdő segíthet a túlzott izzadásban. Az egyik legjobb lehetőség a fürdő tölgyfa kéreg főzetével. Az elkészítéséhez liter vízre körülbelül 100 gramm kérget kell venni. Tedd alacsony lángra és melegítsd 20 percig. Ezután hagyjuk kihűlni a levest, majd szűrjük le. Kész a főzet.
  6. Ha zárt cipőben mész valahova, szórj babaport vagy speciális púdert az izzadt lábak ellen a zoknidba, bármelyik gyógyszertárban kapható.

Az egyszerű higiéniai szabályok betartásával elkerülheti a gombásodást. Emlékeztetni kell arra, hogy a megelőzés mindig kevesebb időt és pénzt igényel, mint a betegség kezelése, amely akár több hónapig is elhúzódhat. Egészségesnek lenni!